tak Vás vítám u svého prvního článku ❤️. A o čem, že to dnes bude? Určitě nás všechny přepadne někdy chuť na něco sladkého, ale snažíme se odolat, jelikož ani jedna z nás nechce hřešit nezdravým. Ale co tak si občas po náročném dni zahřešit zdravě? Myslím, že cizrnové muffiny s jablkem, aka. cupcakes jsou tou vhodou volbou. ❤️
Že neznáte cizrnu? Cizrna je luštěnina, která je často známá pod názvem 'římský hrách'. Hodně lidí ji nahrazuje za žlutý či námi velice známý zelený hrách, jelikož je daleko lépe stravitelnější a lze ji využít na více způsobů. (Hlavně v uvařeném stavu). Také obsahuje hodně vápníku, hořčíku a dokonce i fosforu.
Co budeme na tyto skvělé muffinky potřebovat?
- 200g uvařené cizrny
- 2 vejce (nejlépe ve velikosti M)
- med podle chuti (5PL cca)
- 2čl mleté skořice
- 1/2ČL mlétého kardamonu (koŕení, ale můžete vynechat)
- 1/2ČL mletého zázvoru
- 1/2ČL mletého hřebíčku
- 1ČL vanilkového extraktu
- 2ČL jablečného octu
- 1ČL peči prášku
- 50g strouhaného kokosu
- jedno jablko
- špetku soli
A jaký je postup?
1. Předem si pŕedehřej troubu na 200stupňů a košíčky vylož plech na muffinky
2. Všechny suroviny až na jablko vlož do mixéru, ala 'foodprocesoru' a důkladně rozmixuj
3. Jablko nakrájej, zbav je všech jadérek a nakrájej na menší, tenké plátky
4. Připraveným těstem naplň košíčky (asi 1-1,5cm pod okraj) a do každého pŕidej pár plátků nakrájeněho jablka tak, aby nevyčnívaly, dej je do trouby a peč 20 minut
Po upečení je nech vychladnout a můžeš je ozdobit krémem z ricotty/tvarohu/bílého jogurtu oslazeným trochou jakéhokoli sladidla:)
Přeji dobrou chuť ❤️ !!
By the way: já bych se po těchto muffinkách mohla utlouct ❤️ Vždycky když je peču, mám občas stavy, že bych je snědla všechny najednou❤️
A TIP na závěr: cizrnu můžete nechat přes noc ve vodě nasáknout a pak uvařit, nebo použít rovnou konzervovanou- tu ale nezapomeňte pořádně propláchnout! ❤️
Žádné komentáře:
Okomentovat