čtvrtek 4. června 2015

Superpotraviny- chia, goji, quinoa

Určitě jste všichni někdy slyšeli o tzv. superfoods, neboli v překladu superppotravinách. Tyto potraviny jsou bohaté na různé vitamíny, aminokyseliny, antioxidanty, enzymy a mnohé další, našemu tělu prospěšné látky, které v běžné stravě hledáme hodně obtížně. Řadí se mezi ně například námi známé avokádo, ořechy, kokos, borůvky, med a jiné.., ale i mnoho dalších, Vámi možná ne moc známých potravin. A dnes bych Vám chtěla tři z nich představit.

CHIA-
Tyto semínka Šalvěje Hispánské jsou plnohodnotnou komplexní potravinou. Více než 1/3 jejich hmotnosti tvoří vláknina (již 90g chia pokryje naší doporučenou denní dávnu vlákniny)
Jsou také nejbohatším rostlinným zdrojem omega-3- mastných kyselin (důležité pro srdce a mozek) a svým vysokým podílem bílkovin, minerálů a stopových prvků (vápník, mangan,fosfor) mile potěší nejen sportovce, ale i vegetariány nebo vegany.
Jsou lehce stravitelná, dokážou zpomalit rozklad sacharidů a také dokáží velice dobře vázat vodu (až 10x svojí hmotnosti)
Chuť- nespecifická
DDD- 2 polévkové lžíce denně
Dostupnost- téměř v každé zdravé výživě, nebo na internetu
Cena-  v rozmezí 40-80kč za 100-150g 

GOJI- [čti: godži]
Tento červený plod Kustovnice Čínské je rozšířená hlavně v Číně, kde je známa jako ,, omlazující ovoce ". Vzhledem se podobá menším šípkům. 
Obsahuje celé množství tělu prospěšných látek. Hlavně betakaroten, vitamín C, B1 a B2, aminokyseliny a stopové prvky (selen, železo, zinek). Odbourává stres, výrazně posiluje organismus, ledviny a játra, udržuje svěží a pružnou pleť.
Chuť- sladší šípek bez kyselého 'dozvuku'
DDD- 1-2 hrstky denně
Dostupnost- Tesco, Kaufland, zdravá výživa
Cena- kolem 40kč za 150g

A v poslední řadě tu dnes mám Quinou

QUINOA-
Merilík Čínský, jak se odborně nazývá, je jedna z nejstarších obilovin, která pochází z Jížní Ameriky.
Obsahuje vysoký podíl hořčíku a vitamínu B. Pokud si Vás tato potravina získá, je to jen dobře, jelikož prospívá lidem, kteří trpí migrénami, rakovinou tlustého střeva. Harmonizuje ledviny a nenadýmá. Zdali jste vegetarián, vegan, nebo jiný veg- také quinou upoceníte. Obsahuje až 8mg železa, na půl hrnku quinoi.
Nevýhodou je bohužel vysoká cena- 80kč za 200-250g a dostupnost- v drogeriích DM, a pár zdravých výživách

Určitě mě sledujte na instagramu!:) Každý den přidávám nové fotky a je to vlastně 'my life in pictures'
 http://instagram.com/simm_onka http://ask.fm/ijabudunekdypekna ❤️❤️




1 komentář:

  1. The best slots in Vegas - Dr.MD
    Casino: The best 청주 출장마사지 slots 고양 출장샵 in Vegas · 5. 대전광역 출장마사지 Aladdin · 시흥 출장마사지 4. Devil Crash · 3. Crazy Taxi · 2. Sweet 서귀포 출장안마 Bonanza · 1. Supergiant

    OdpovědětVymazat