pátek 14. srpna 2015

Dovolená v Tunisu- den 4

Ráno po snídani jsme se šly s mamkou podívat, jak vypadá moře. No po té představě, že bychom se šly koupat do té špíny jsme se rozhodly, že zajedem do města na nákupy. Fůha, dvě češky, které to tu vůbec neznají a anglicky umím pouze já se chtějí vydat na příč africkému městečku sami? :D okej.
    
Před odchodem jsme si šly ještě na recepci pročíst, jak tady na doprava funguje a pak jsme odešly. 
Chtěly jsme jít na autobus, prý stanovená částka je tu 330 milímů (cca 5kč) za kilometr. Když je to na Medinu (do centra) do Monastiru 10km, vyšla by nás doprava tam, i zpět na cca 13,2TD (= cca 167kč). A ještě k tomu turistům prý cenu zvedají, takže bychom měly počítat tak 400milímů za km. Jo a prý auobusy nemají jízdní řády. Měly by jezdit co půl hodinu, ale spoždění není nic neobvyklého.
Autobusem jsme ale nejely. Hned po východu z brány hotelu nás zastavil taxikář. S něma si prý musíme dohodnout cenu předem, a tak sem řekla, že dám maximálně 5TD a on, že 7TD. No a tady začlo první, ale velice rychlé smlouvaní. Dohodli jsme se na 6TD. 
No ale co to auto? Střecha z gumy, bez zpětního zrcátka, sedačky potrhané, klika od oken utržená. Bože fuj.
Cesta tam trvala asi 15 minut. Taxikář nám pak ukázal kudy musíme jít a my se vydaly na příč neznámému městu sami. Zahlédly jsme první obchůdky, do kterých nás hned chtěli navést, že jejich zboží je nejlepší kvality a blahblahblah.. Takhle jsme prošly celou ulici, kde žádné suvenýry nebyly, jen hrnce, obří koberce a věci, které jsme doopravdy nehledaly. 
Z ničeho nic jsme byly někde, kde to hrozně smrdělo. Ale jako nehorázně. Chtěla sem odtam hned pryč, ale musela sem jít s davem. Žádná odbočka tam nebyla. 
Byly jsme na trhu s ovocem a zeleninou, ale smrdělo to tam spíš po kuřatech a rybině.. No ale koupila sem si tam za 500 milímů (6,7kč cca) 2 fíky :-)) Mám je ještě v ledničce :D 
Všichni prodejci tam jsou stejní.. Všichni říkaj ať se jdem podívat  do jejich krámku, že maj nejlepší zboží a že si tam určiťe vyberem. A taky že 'Tunisané a Češi to být pšátelé, no kapitalist' ' ty být Čech? Dobré prajs for jů' a tak :D 
Veškeré smlouvaní sem zvládla snad na jedničku. Nevětší smlouvání bylo u mého trička, které původně stálo 35TD a já ho usmlouvala na 12 :).. A to jen prý 'because you are nice ' [protože si pěkná] ..
Po asi hoďce a půl nakupování máme vše, co jsme potřebovaly. Jelikož bylo celkem málo hodin, tak jsme se rozhodly se jít podívat na nějaký památky. No přišli jsme k hřbitovu, kde si nás ihned odchytil nějaký chlápek, který nás začal hned provázet po tom hřbitově. No to byl teda zážitek :D Pořád říkal 'Understand me my friend?' [ rozumíš mi můj příteli?].
<-- Hřbitov :) 

 S posledními 6,5TD jsme se rozhodly si odchytnout taxíka na cestu zpět. Opět se musela usmlouvat cenu.. Teď tím způsobem, že sem řekla, že toto jsou moje poslendí peníze, že už víc nemám (což byla mimochodem pravda).

Po příjezdu jsme šly se na hotke převléct, šly na oběd a pak opět k bazénu, jelikož moře bylo pořád špinavé. Na odpolední sváču sem si dala pár kousků mini buchtiček a mléko a pak sem šla pro dvoje panini- jedny se sýrem a zeleninou pro mě a jedny se sýrem, zeleninou a chilli pro mamku. No ale jak on tam je vždycky nával, tak mi sice dvoje dal, ale oboje byly s chilli, salámem a troškou zeleniny.. Grr
Večer už se nic nedělo, jen mě chytly mandle, takže unavená s knedlíkem v krku sem šla kolem půl jedenácté spát. 

Xoxo Simm 

PS: Už jsme za půlkou pobytu.. Hrozně rychle to letí :O 

Žádné komentáře:

Okomentovat